Correction, 2004

Autor: Fiona Tan

Vídeo instal·lació.

6 pantalles de projecció de 145 x 110 cm cadascuna.

Dimensions variables.

És una vídeo-instal·lació molt extensa que comprèn aproximadament 300 vídeo-retrats de presoners i guàrdies de quatre presons dels estats d’Illinois i Califòrnia, filmats a l’estiu de 2004. Les imatges, acompanyades del so original de la gravació, es projecten sobre sis pantalles que pengen. La idea d’aquesta obra sorgeix de la lectura d’un article sobre el ràpid creixement de la població de presoners als Estats Units durant els últims quaranta anys. «Mentre que a la fi dels anys 60 la població de reclusos en les presons nord-americanes s’apropava als dos-cents mil, actualment aquesta dada supera els 2,2 milions. Això és més que qualsevol altre país i representa la quarta part de presoners del món sencer. En l’última dècada, s’han construït més de 250 presons noves i s’ha incrementat en més de mig milió el nombre de llits en les instal·lacions penitenciàries existents”.

Centra l’atenció en els ciutadans que la societat prefereix mantindre lluny, marginats. Cada retrat de 40 segons representa un pres anònim o un vigilant, de peu i immòbil davant la càmera.

Les imatges estan fetes de cintura cap amunt, una referència a la “Amerikanische Einstellung” (el tret americà), una tècnica utilitzada a Hollywood en els anys 30, 40 i 50. Vistes en grans pantalles que pengen, les imatges s’enfronten a l’espectador com poderosos retrats fotogràfics en moviment. L’obra revela l’interès de Tan per incorporar principis sociològics i antropològics en les relacions entre la imatge quieta i en moviment.

Va ser produïda pel consorci entre el New Museum of Contemporary Art (Nova York), el Museum of Contemporary Art (Chicago) i el Hammer Museum (Los Ángeles). El Three M Project va ser anunciat en març de 2003 i va ser concebut com a un model innovador per produir i exposar nous treballs d’artistes internacionals emergents.