Col·lecció

La col·lecció naix com a resposta d’INELCOM a aquest convenciment, a la responsabilitat social que les organitzacions empresarials tenim amb la societat civil. Es tracta d’un projecte cultural de llarg recorregut, materialitzat en la creació de la “COLECCIÓN INELCOM Arte Contemporáneo”, en el qual es pretén incrementar el patrimoni cultural espanyol i oferir una oportunitat als joves valors del panorama artístic.

L’assessorament de la col·lecció corre a càrrec de Vicent Todolí des de l’any 2011.

La “COLECCIÓN INELCOM Arte Contemporáneo” està composta fins a la data de 103 artistes i 355 obres que van des de dibuix, escultura, fotografia, instal·lació, pintura i vídeo.

Es va iniciar en la temàtica comunicació/incomunicació amb l’adquisició d’obres dels artistes:

Kader Attia (França), Candice Breitz (Sud-àfrica), Fernando Bryce (Perú), Sophie Calle (França), Jordi Colomer (Espanya), William Cordova (Perú), Jan Fabre (Bèlgica), Till Gerhard (Alemanya), Curro González (Espanya), Tony Matelli (EUA), Xisco Mensua (Espanya), Muntean/Rosenblum (Àustria/Israel), Ernesto Neto (Brasil), Erwin Olaf (Països Baixos), Anselm Reyle (Alemanya), Lisa Ruyter (EUA), Markus Schinwald (Àustria), Nedko Solakov (Bulgària) y Fiona Tan (Indonesia).

Des de l’arribada de Vicent Todolí s’obriren dues noves temàtiques, l’energia i la memòria, fet que comportà l’ampliació amb nous artistes:

Pavel Büchler (RepúblicaTxeca), Ceal Floyer (Pakistan), Pieter Geenen (Bèlgica), João Maria Gusmão + Pedro Paiva (Portugal), Claire Harvey (Regne Unit), Anthony McCall (Regne Unit), Steve Mc Queen (Regne Unit), Regina de Miguel (Espanya), Christiane Pooley (Xile), Julião Sarmento (Portugal), Hiraki Sawa (Japó), Micol Assaël (Itàlia), Bleda y Rosa (Espanya), Günter Brus (Àustria), Ólafur Eliasson (Dinamarca), Sandra Gamarra (Perú), Juan Muñoz (Espanya), Luc Tuymans (Bèlgica), Marcel Van Eeden (Països Baixos), Frank Walter (Antigua) y Lewis Klahr (EUA).

En 2019/20 hem incorporat a la “COLECCIÓN INELCOM Arte Contemporáneo” obres de 14 artistes:

Alessandra Spranzi (Itàlia), Anna Barriball (Regne Unit), Christian Boltanski (França), Daniel Canogar (Espanya), Daniel Steegmann Mangrané (Espanya), Dominique Gonzalez-Foerster (França), Giorgio Andreotta Calò (Itàlia), Ishiuchi Miyako (Japó), Mariana Caló i Francisco Queimadela (Portugal), Monica Bonvicini (Itàlia), Pieter Geenen (Bèlgica), Tom Friedman (EUA), Yoho Tsuda (Japó).

Les obres reunides al recer de la col·lecció tenen com a fonament quatre idees fortament lligades amb l’empresa:

El concepte comunicació/incomunicació.

Què millor que la comunicació i la incomunicació com a fonament de la col·lecció essent una empresa que es dedica a connectar les persones?

Les obres que conformen la col·lecció estableixen un diàleg entre elles, plantegen temes i interrogants al voltant de la soledat, el silenci, la fama, el poder, l’emigració o la marginació. El recorregut convida l’espectador a participar i que arribe a les seues pròpies conclusions.

L’energia com a font, vehicle i objecte en totes les manifestacions possibles.

L’eficiència energètica és un instrument clau per a la millora de la competitivitat i necessari per garantir la sostenibilitat de la societat.

Per tal d’aconseguir-la, hem de generar noves solucions per a contribuir a la reducció de la demanda energètica gràcies a la seua eficiència.

Els darrers anys a INELCOM s’ha viscut una gran expansió en aquest sector, això ens ha portat a que la col·lecció, reflex fidel de l’empresa, il·lustrara aquest fet.

L’energia ha passat a formar part indispensable en la vida de l’ésser humà, és la font de les tecnologies modernes. Aquestes tecnologies han suposat també una revolució en les tècniques artístiques, les quals fins el segle XIX eren totes artesanals.

L’energia s’ha convertit en la font d’un art nou; però va més enllà, no és només el mecanisme físic sinó que moltes vegades és alhora subjecte i objecte, el medi i el protagonista. Un vehicle que ens permet interactuar amb l’obra i submergir-nos en l’art.

La memòria front a l’oblit.

La col·lecció és una de les dues vies des de les que fomentem la nostra cultura, des d’INELCOM impulsem iniciatives per a la recuperació i posada en valor del nostre patrimoni històric, tenint com objectiu retornar a la societat el patrimoni soterrat del Monestir de Santa Maria Magdalena de l’Aljama de Montsant de Xàtiva, de l’orde del Cister, traient-lo a la llum i permetent que visitants i viatgers puguen contemplar-lo.

Montsant és actualment un hotel voltat de muralles que daten des de l’època romana fins les darreres guerres carlines del segle XIX. S’hi conserva gran part de l’edifici principal del monestir i el gran aljub del segle XIII. Sota els jardins i l’horta es troben les restes de l’església, el claustre i altres dependències monàstiques, així com part de l’antiga ciutat.

La memòria és el nexe d’unió d’aquestes dues vies, la conjunció de patrimoni històric i present artístic.

La identitat de l’ésser humà, de la societat que l’envolta i de la qual forma part, se sustenta en la memòria particular i col·lectiva. Aquesta memòria estableix un diàleg entre els pobles passats, presents i entre aquells del passat amb els del present, mostrant-nos el caràcter cíclic dels esdeveniments.

L’art es comporta aleshores com una forma de coneixement front a l’oblit, és una finestra oberta que ens mostra uns altres temps.

Mitjà Natural. Força, vida i paisatge.

Quart pilar de l'empresa i de la col·lecció. Com hem esmentat, preocupats pel medi ambient, des de INELCOM busquem la sostenibilitat mediambiental, a través de l'equilibri que es genera gràcies a la relació harmònica entre la societat i la naturalesa que li envolta. Això implica aconseguir resultats de desenvolupament, sense amenaçar les fonts dels nostres recursos naturals i sense comprometre els de les futures generacions.

Per a això INELCOM treballa en projectes per a la racionalització i el consum d'aigua en comunitats de regants, en parcs i jardins, així com en ciutats. Buscant el millor ús eficient d'aquest ben escàs, imprescindible per al desenvolupament de la naturalesa i de la societat, de la vida i els paisatges que compon.