Antoni Muntadas - La Siesta, The Nap, Dutje

La Siesta, The Nap, Dutje, 1995

Autor: Antoni Muntadas

Vídeo Instal·lació.

1 butaca d’orelles, llençol blanc, 1 projector de vídeo, 1 reproductor de DVD, 1 equip de so amb dos altaveus.

Duració: 8 minuts en bucle.

Projecte realitzat per a l’exposició “Beyond the Bridge: Joris Ivens; Source for Media Artists, - Netherlands Film Museum de Amsterdam”, on 6 artistes multidisciplinaris de diverses edats i procedències van ser convidats a realitzar una creació pròpia, però referida d’alguna manera a la personalitat i a l’obra del cineasta holandès Joris Ivens (1898-1989).

La Migdiada és un autoretrat audiovisual que combina extractes de l’obra de la filmografia de Joris Ivens. El fil conductor és la migdiada com a interval de repòs i relaxació, en mig de la qual s’insereixen breus fragments de la filmografia d’Ivens (els més experimentals i avantguardistes), com si foren instants somniats o memòries fugaces. El desenllaç és el retorn a la realitat i a l’activitat interrompuda; una reflexió sobre l’estètica i l’ètica de la creació, sobre la subjectivitat i la objectivitat, sobre l’experimentació i la comunicació. Per exemple, quan comença a ocupar-se del món obrer i les seues lluites o d’altres assumptes polítics, s’adverteix una preocupació formal simultània per la imatge, la força de la seua composició i la rítmica de la composició.

És una de les realitzacions més inclassificables de Muntadas. Suposa un instant de relaxació i una meditació introspectiva. El rètol que encapçala el vídeo diu “An art work is always autobiographical”, una frase que defineix l’esperit de la peça, encara que ell no ho haguera sostingut uns anys enrere. Aquesta obra no tracta d’Ivens, ni n’és exactament un homenatge, sinó que combina fragments d’alguns dels seus filmes amb l’objectiu de reflexionar sobre certes qüestions i actituds per les quals, tal i com perseguien els organitzadors del projecte, un artista multimèdia de hui pot sentir-se proper a les inquietuds, el compromís i les diverses etapes que caracteritzen el perfil d’aquell gran cineasta.

Aquesta vídeo-instal·lació que l’artista va realitzar en 1995 es va presentar en la 7ª Biennal de l’Habana en novembre de l’any 2000 i va formar part d’una exposició monogràfica titulada “Entre/Between”, que va tindre lloc al Museu Nacional d’Art Reina Sofía, del 22 de novembre de 2011 al 26 de març de 2012.