Animal, Vegetal, Mineral, 2018

Autor: Mariana Caló i Francisco Queimadela

Instal·lació.

Projecció de vídeo de 6 canals amb àudio.

So: Pedro André.

Animal Vegetal Mineral és una instal·lació immersiva construïda a partir de sis elements amb imatges en moviment i un intricat paisatge sonor dins d'una estructura arquitectònica i escultòrica a gran escala. En la seua unió, aquests elements (imatges, sons i espai) creen un entorn fascinant que aborda i qüestiona subtilment la nostra condició actual. La instal·lació combina perfectament una sèrie de referències que fan ressò de diferents escenaris espacials i temporals, com les xitxarres japoneses, el procés de digitalització d'una publicació d'escultures, les imatges capturades en el nord rural de Portugal i les construccions piramidals. Aquestes referències produeixen una sensació d'interconnexió i harmonia.

Aquest políptic involucra a l'espectador en un espai de reflexions, imatges i representacions que evoquen un estat oníric, desenvolupant paisatges introspectius i viatges nocturns.

El treball emfatitza i encarna la constitució estratificada del moment passat, present i futur, material i simbòlic, definit per escales micro i macro, així com la nostra posició activa com a editors d'un món canviant. És una obra màgica, misteriosa i poètica la paradoxal fragilitat monumental de la qual projecta un espai de llibertat humanista. Al proporcionar un moment de contemplació sublim i, al mateix temps, representar un estat d'alerta, Caló i Queimadela poden contrarestar la tendència d'una vida contemporània dominada per règims d'interpretació abstractes i altament controlats. Aquesta instal·lació es va presentar en la primera edició del Premi d'Art Paulo Cunha e Silva i va resultar guanyadora per decisió unànime del jurat.