Os Humores Artificiais, 2016

Autor: Gabriel Abrantes

Pel·lícula de 16 mm, transferida a vídeo HD.

Produïda por Herma Films.

Amb el suport financer de Fundação Serralves. Biennal de São Paulo, Col·lecció Inelcom Art Contemporani i Institut de Cine i Audiovisual ICA.

Duració 30 minuts.

És una pel·lícula de ficció amb un enfocament documental que estudia la antropologia i analitza la intel·ligència artificial com una forma de control social i una complexa forma de comunicació. La pel·lícula, amb tocs d’humor, es centra en les relacions humanes i explica la història d’una xica indígena de la tribu Yawalapiti, de 16 anys, anomenada Jo, que viu en un poble en Mato Grosso, una regió de l’Amazones. L’antropòloga Claude Laroque amb l’ajuda de la jove indígena comença una investigació sobre les formes de transmetre emocions als robots. Juntes ensenyen a Coughmann, el robot, una guia per identificar una varietat d’estats emocionals humans. La intel·ligència de Coughmann reconeix l’avantatge de romandre amable quan no aconsegueix entendre alguna cosa i almenys fingir comprensió. I la comprensió de la naturalesa fonamental de l’humor ajuda a un a comprendre a l’altre. Coughmann s’enamora de Jo. El poder del seu amor supera cada reinici.

En imatges grandioses, Abrantes parla d’aquest amor. Les grans preguntes de la vida no es poden discutir sense humor, cita a Ludwig Wittgenstein i en Os Humores Artificiais, fusiona els pensaments sobre l’antropologia, el tipus de vida de la comunitat indígena i la idiosincràsia de la intel·ligència artificial.

La pel·lícula, que utilitza certa estètica de Hollywood fou rodada  en Mato Grosso, São Paulo, Canàries i les aldees Yawalapiti i Kamayura dins del Parc Indígena del Xingu.

Aquest projecte començà per l’interès que l’artista sempre ha demostrat per vincular l’humor amb l’antropologia, la intel·ligència artificial i el context polític. L’humor és fonamental per a les relacions humanes i és una de les formes més complexes de comunicació. La pel·lícula juga amb l’humor des de les tradicions indígenes fins als androides còmics i la seua interjecció amb la política, des dels conflictes en les aldees fins les protestes massives indígenes.

Guió: Gabriel Abrantes.
Cinematografia: Jorge Quintela.
So: Marcel Costa, Carlos Abreu.
Edició: Margarita Lucas.
Música: Aamourocean.
Producció: Hermaphrodite Films.
Suport: Fundació Serralves, Biennal de Sao Paulo, Col·lecció Inelcom.
Cast: Margarita Lucas, Amanda Rodarte, Gilda Nomacce, Ivo Müller, Jeann Segundo, Mateus Rolim Rodrigues, Rafaela Rocha, Patricia Soso.