Liquid Reflections, Series one, 1967

Autor: Liliane Lijn

Tambor acrílic giratori contenint aigua, làmpada i bola acrílica.

Tambor acrílic que conté: aigua, plat giratori, projector, amplificador i boles acríliques.

Pertany a la sèrie d’obres més complexes amb aigua i llum. Inspirada en el seu interès per l’astronomia i la física de la llum, va ser el resultat de 5 anys de treball experimental amb plàstics i foc, polímers acrílics, lents, prismes, llum i, finalment, aigua.

Es compon d’un disc acrílic buit, que conté aigua i gira en un plat giratori motoritzat. En la seua superfície, dues boles acríliques giren, el seu moviment està subjecte a forces oposades: la força centrífuga del gir del disc i la força centrípeta a causa de la concavitat de la superfície del disc.

Quan l’aigua s’aboca per primera vegada en el disc, es condensa en patrons que s’assemblen a núvols de gas interestel·lars, però prompte es contrau en gotes esfèriques precises, vives i tremoloses, que al mateix temps es tornen cada vegada més homogènies, cobrint tota la superfície del disc. L’aigua en el disc influeix en l’equilibri total i és influenciada per ell, exercint efecte sobre el moviment de les boles.

El moviment de les boles en la superfície del disc es regeix per les lleis del moment, així com per la força centrífuga i l’estirada de la gravetat induïda per la concavitat del disc. Les boles també actuen com lents d’augment en moviment, donant-li vida a una àrea del disc, ara a altra, com un estrany paisatge lunar de reflexos i ombres. És l’intent de Lijn de contemplar l’univers en una escala íntima.