The Lobby (The hotel, part, 1), 2012

Autor: Marcel van Eeden

Sèrie composta per 25 dibuixos.

Llapis negre, llapis de colors, guaix i paper verjurat.

Diverses mides.

Al voltant de la instal·lació El Lobby, l'artista ens condueix darrere las petjades d'Oswald Sollman, el protagonista central d'una història teixida d'imatges, fotos, figures històriques i/o inventades, inspirades en un enorme repertori iconogràfic anterior a 1965. Els dibuixos, molt detallats, tracen els moments que precediren a un esdeveniment dramàtic. Constitueixen la primera part d'una història de ràpid desenvolupament, que Marcel van Eeden continuarà amb d'altres episodis i que presentarà en diversos llocs i institucions de tot el món.

Des de 1993, Marcel van Eeden, a l'igual que un reporter o un arqueòleg, construeix una iconografia singular triant amb molta cura les seues fonts en vells periòdics, revistes, llibres d'història, llibres de text, en col·leccions fotogràfiques i en postals. Un magatzem d'històries caòtiques del seu context original i ressuscitat pel reciclatge compulsiu de l'artista. Aquest univers visual sembla estar afectat per una imatge radical, una set irrefrenable de consumir aquestes imatges que, paradoxalment, una volta que sadollen, pot salvar-les de l'oblit.

L'artista no es conforma simplement amb reproduir il·lustracions poderoses o imatges antigues. Tracta de dibuixar cadascuna de les imatges fotogràfiques, tot el que va ocórrer en una zona nebulosa que s'estén des de començaments del segle XX fins a 1965, any del seu naixement. Totes aquelles persones que caminen pel carrer o que seuen als cafés i restaurants, els cotxes, tramvies i autobusos, tots eixos signes de vida que constitueixen els dibuixos de Marcel van Eeden pertanyen al passat.