Eclipse, 2009

Autor: Pavel Büchler

Nou projectors Leitz Prado, cossos esfèrics i un regulador de la intensitat.

Inspirada en la fotografia d'un eclipsi total realitzada l'any 1919 per Sir Artur Eddington per tal de confirmar la teoria d'Einstein de la relativitat. Utilitza nou projectors obsolets de Leitz Prado de 1950 per tal de crear un sistema solar lluminós projectat en la paret. Objectes esfèrics, boles de goma, pilotes i altres objectes quotidians, inserits en l'òptica dels projectors creen l'efecte de diversos eclipsis que es superposen.

Per a Büchler aquestes màquines antigues tenen més vida i energia que un equip digital modern. La llum utilitzada de manera natural dóna un major protagonisme als projectors i destaca la visió què proporciona cadascun d'ells.

Büchler està interessat en la teoria crítica de la fotografia, que posa a prova la nostra lectura de les imatges fotogràfiques com documents neutrals de la realitat. En Eclipsi la instal·lació mateixa recorda els experiments de la dècada de 1970 "cinema expandit", així com imatges d'estudi dels seus primers projectes fotogràfics en els quals explora els paràmetres físics del medi.