Relocation, 2011

Autor: Pieter Geenen

23’20’’ vídeo 16:9 color, estèreo, HDV.

La muntanya Ararat, el símbol nacional més important d'Armènia, està situada en un punt on conflueixen quatre països: Turquia, Iran, Azerbaidjan i Armènia. Està ple de significat mitològic i és, suposadament, el lloc on quedà varada l'arca de Noé. Des del genocidi armeni de 1925, l'Ararat ja no forma part de la Gran Armènia. Hui en dia la muntanya Ararat es troba just darrere de la frontera amb Turquia, dominant el paisatge armeni. Ara els armenis sols poden mirar-la.

En Relocation, el sol s'alça sobre les monumentals muntanyes bessones d'Ararat. A partir d'una imatge en negre, el paisatge es presenta lentament, revelant la vida humana. El paisatge que observem està vist des d'Armènia, en el punt d'accés més proper a la frontera amb Turquia.

Esquerra i dreta s'inverteixen, el que implica que els armenis contemplen una visió impossible de la part oest de la muntanya. D'aquesta manera, es recorda ja una època passada, quan la històrica Armènia encara era sols una.

El text que apareix en la pantalla és un diàleg entre ambdues muntanyes i la resta. De fet, aquest text es basa en els testimonis dels dos costats de la muntanya i es pot interpretar com un diàleg entre dos nacions, amb connotacions històriques, polítiques, bíbliques i utòpiques. Es remunta a principis del segle XX i es refereix a una època tèrbola i a les tenses relacions entre Turquia i Armènia.

Relocation reflexiona sobre la identitat en general i sobre la identitat armènia en particular. Com i en quina mida la muntanya Ararat defineix la identitat armènia? Quin és el seu valor iconològic i com juga amb la memòria col·lectiva d'Armènia?