Till Gerhard - Helter, Skelter, Shelter

Helter, Skelter, Shelter, 2005-2007

Autor: Till Gerhard

Diversos materials.

Aprox. 250 x 280 x 350 cm.

És una instal·lació transitable. El títol unifica i fa referència a dos cançons pop, que marquen respectivament i simbòlicament el final de la contracultura pacífica dels anys 60.

Helter Skelter, dels Beatles, és un tema tristament cèlebre, ja que Charles Mason declarà haver-se inspirat en ell per tal de cometre els assassinats de Sharon Tate, esposa de Roman Polanski, i els seus convidats.

Gimmer Shelter, dels Rolling Stones, és al mateix temps una cançó i el títol de la pel·lícula sobre el concert dels Stones a Altamont, el qual adquirí una trista notorietat degut a l'assassinat d'un espectador de pell negra per part dels Àngels de l'Infern.

Més enllà d'una mera composició de títols, es pot entendre l'obra Helter Skelter Shelter (2005-2007) com un refugi (Shelter) en una revolta (Helter Skelter), ja que la instal·lació és, en realitat, una associació contra la violència evocada.

En l'interior de la caseta, l'observador troba un all-over quasi pictòric de totes les cultures pop i subcultures possibles. Es podria interpretar açò com un joc del dins i fora, del formar part i separar-se front a d'altres o front a la societat. L'observador pot participar en aquest joc quan, a l'obrir la nevera, accessible des de fora, i prendre's una cervesa, posa en funcionament un mecanisme que activa uns efectes musicals i lumínics en la caseta durant uns 30 segons. Sona el llegendari White Album dels Beatles (que conté la cançó Helter Skelter). Després, pot seure en les taules contigües i permetre's un descans gaudint la beguda.

L'obra Helter Skelter Shelter (2005-2007) de la Col·lecció Inelcom d'Art Contemporani formà part de l'exposició celebrada al Centre d'Art Dos de Mayo de Madrid titulada “Pop Politics, Activismos a 33 revoluciones” (novembre 2012- abril 2013).