Alicia Framis - L'habitació del crit

L'habitació del crit, Screaming Room, 2013

Autor: Alicia Framis

225 x 176 x 180 cm (habitació).

Habitació realitzada en tauler d'aglomerat de faig i llistons de pi. Porexpan, escuma aïllant, micròfon, cables, focus, ordinador, programari per a impressió en 3D, impressora en 3D i bobines.

L'habitació és una caixa enorme de fusta en la qual entres i crides. El que conté la caixa per uns segons és el teu crit, eixa és l'obra d'art. I quan eixim de l'habitació, una impressora imprimeix el crit en forma de tassa de té. Cadascuna de les tasses és diferent, a l'igual que el nostre crit. És una vàlvula d'escapament i al mateix temps una fórmula per al retrobament amb u mateix.

Com l'energia no es destrueix sinó que es transforma, gràcies a una impressora 3D el crit es transforma en una tassa de té, que es fa en 20 minuts. Cada persona té un crit únic i, per tant, una tassa de té única. Cada visitant es pot endur la tassa de té que produïsca el seu crit.

Alicia Framis avisa: «Els udols més alts donen lloc a tasses més xicotetes». L'obra ens allibera transformant els nostres xiscles, gràcies a una impressora 3D, en un objecte assumible.

Framis comenta que Screaming room era una peça que es va fer per a un conegut banc holandès, el dels agricultors. Una sala on els empleats pogueren desfogar-se. Per això la seua primera versió era un tipi de creïlles. Era curiós veure a treballadors entrant en ella per cridar i després eixir com si tal cosa. Eixe crit, gràcies a un programari, es converteix en una tassa. El que m'agrada és que cadascuna és diferent, com els crits. És energia que es transforma.

La primera idea es transformà en una caixa de fusta com les que s'utilitzen per a traslladar obres d'art. Aquesta última versió li agrada més a l'artista perquè el crit es converteix en obra d'art.