The Hunter, 2016

Autor: Álvaro Laiz

8 vídeoretrats i un documental, projeccions HD.

Paisatge sonor a càrrec de Jose Bautista/Kanseisounds.

Duració aproximada: 30 minuts.

Dersú Uzala -el caçador- agafa el títol del llibre autobiogràfic escrit en 1923 per Vladimir Arséniev, en el qual narra els seus viatges per la Rússia Oriental, la seua experiència en la taiga i com cartografià una gran part d’aquest territori. El llibre és un clàssic de la literatura russa del segle XIX. El guia que el porta per aquests territoris s’anomena Dersú Uzala, un caçador nòmada de la regió. L’escriptor aprecia la manera en la qual aquest tracta la naturalesa, de igual a igual.

En 1975 Akira Kurosawa, gràcies a la productora russa Mosfilm, dirigí la pel·lícula del mateix nom que guanyà un Oscar a la millor pel·lícula estrangera. El projecte es desenvolupa en el límit sud-oriental rus, concretament en la zona de Primorje que limita amb Xina, Corea del Nord i el mar de Japó. El poble Udegei, una comunitat caçadora arcaica i mil·lenària, són els habitants de la Jungla Boreal que des de fa centenars d’anys sobreviuen en un entorn hostil. Degut als seus contactes amb la naturalesa les seues creences estan relacionades amb tot allò sobrenatural. La que més respecte i temor els infon és la del tigre siberià.

En 1997 John Vaillant narra en la seua obra “El tigre” la mort d’un caçador per l’atac d’un tigre. La història, un fet real, va tindre com protagonista a un caçador furtiu anomenat Markov que, mogut per la cobdícia i la necessitat, pensà que podia corre el risc d’atacar al tigre conegut pel seu poble com Amba i que per als Udegei personificava l’esperit del bosc. El caçador fallà el tir i es convertí en la presa del tigre ferit que rastrejà durant dies al caçador fins que va localitzar la seua aïllada cabanya de caça i esperà a l’arribada de la seua presa.

Aquests dos llibres que captivaren a Àlvaro Laiz van ser el motor d’arrancada d’un projecte audiovisual i fotogràfic que contà amb la col·laboració de la Fundació Cerezales Antonio i Cínia, ubicada en la localitat lleonesa de Cerezales del Condado.

Laiz passà quatre mesos de convivència durant els anys 2014 i 2015 amb caçadors Udegei per conèixer el seu gèlid entorn i el seu estil de vida. Explorà a través de la fotografia, el vídeo i el àudio la relació d’aquests caçadors amb el tigre i els successos que han portat a tots dos als límits de l’extinció.

La  creença animalista i xaman d’aquest poble és el punt d’arrancada per analitzar i documentar l’impacte que la naturalesa causa en la vida de la comunitat caçadora i en la cultura dels Udegei, que tenen que aprendre a seguir el rastre dels animals per caçar i sobreviure.

Aquesta obra s’ha plasmat en un llibre d’edició limitada de l’editorial RM presentada en juny de 2017.