Todas las calles del año en Latinoamérica. Abril, 2013-2015.

Autor: Andrea Canepa

Políptic compost de 30 dibuixos emmarcats de 44x34 cmt.

Tinta xinesa, aquarel·la sobre paper.

Forma part d'un projecte realitzat per l'artista diversos anys amb el qual va guanyar una beca en la XIII Convocatòria de les Beques Endesa (2013- 2015).

Es tracta d'una sèrie de 365 dibuixos realitzats amb tinta xinesa, aquarel·la i retolador que mostren carrers de Llatinoamèrica els noms dels quals commemoren dates històriques del calendari.

Els dibuixos es realitzen en una mateixa gama de colors perquè el procés de treball és una recreació. L'artista no pren la imatge de la realitat sinó que la capta gràcies a Internet, utilitzant navegadors com Google Street View i Panoramio.

Cadascun dels dibuixos mostra el carrer i inclou un xicotet paràgraf amb el seu nom, ubicació i una curta explicació de l'esdeveniment que motiva el seu nom. D'aquesta manera s'incita a "certa comprensió del mode en què la memòria individual, la col·lectiva i la cultural s'ocupen d'experiències que traspassen els límits suportables de la realitat”.

Les diferents obres mostren des d'una xicoteta tenda de barri, un concessionari d'automòbils, una casa al camp, un gratacels, una font en un parc, un estadi de futbol, la facultat de filosofia, un hotel, la façana d'un supermercat o un edifici abandonat.

"Espais que desplacen la cita històrica dels grans relats cap a les xicotetes històries en altres formes de la quotidianitat del món", segons paraules de Johanna Caplliure, autora d'un catàleg sobre aquesta obra.

El projecte se cenyeix sols a carrers de Llatinoamèrica perquè a l'artista li interessa recopilar els esdeveniments històrics en relació amb el calendari solar, els canvis de les estacions i la rotació de la Terra durant el calendari anual. Així mateix, li interessa indagar i reflexionar sobre els mecanismes de construcció del coneixement de la memòria històrica, “en la qual prolifera la vida afectiva, les estructures que enforteixen un grup social desfavorit i les tecnologies d'institucionalització dels fets en els pobles”.

En aquesta obra aborda “la trama urbana de diferents ciutats llatinoamericanes i els esdeveniments històrics d'aquestes ciutats”.