Current, 1999

Autor: Steve McQueen

Seqüència programada de cinc diapositives de 35 mm, dos projectors, sense so 10 min. Projecció continua.

Abans de ser realitzador cinematogràfic, Steve McQueen és en primer lloc artista i videoartista. Les seues obres aprofundeixen en una estètica contemplativa i estàtica, dilatant la temporalitat d’uns plans hermètics i fascinants. Un domini visual i una radicalitat narrativa que ja vam poder albirar en la impactant Hunger, el primer llargmetratge de McQueen. De la mateixa manera que esdevenia en les seues creacions de videoart, la proposta de McQueen es presenta simplement com una reflexió visual on les sensacions i les experiències importen més que qualsevol explicació o anàlisi intel·lectual.

Les seues obres compten amb la narrativa i el contingut com a element secundari al fet físic o psicològic de la pròpia imatge en moviment.

La retroprojecció, encara que sense mostrar imatges en moviment, evoca una continuïtat que flueix a causa de l’atenuació en off de cinc diapositives de 35 mm. Veiem un cos pla d’aigua, el Limmat a Zuric, i descobrim una bicicleta que ha arribat a un punt mort al fons del riu. Les imatges es superposen lentament i fan que la bicicleta parega que canvia de posició un poc, ja que cada imatge es converteix en un eco reverberant en la següent, fins que finalment es dissipa. La intensitat de la llum varia d’una diapositiva a l’altra, creant un joc de llums i ombres, la corrent i l’estancament, la realitat i la il·lusió.