Old Enemy, New Victim, 2006

Autor: Tony Matelli

Acer, fibra de vidre, silicona, pintura, pèl de iac.

Aprox. 92 x 205 x 170 cm.

Reflecteix una visió alterada i distorsionada de la realitat amb un to irònic que raneja la paròdia. La violència humana és una forma extrema de comunicació entre els éssers humans quan aquests veuen al seu semblant com un competidor. La representació del simi com a símil de l’home és recurrent en Matelli, en un intent de representar la societat actual mirant cap al passat. Reflecteix la relació entre dos individus socials, a través de dos éssers tan propers i tan llunyans, tan pareguts i tan diferents; el simi i l’home, personatges històrics que porta fins a la mofa, simulant la seua realitat d’una societat convertida, de vegades, en jungla.

És l’enfrontament intergeneracional, el passat i el futur, que lluiten per fer-se un lloc en la societat i ho fan amb l’agressivitat i l’odi reflectits en els seus gestos. Al vell, al passat que destorba, cal eliminar-lo; és la lluita pel poder en el grup i en això coincideixen simis i humans.

Descarnada denúncia política i social de Matelli, crític i preocupat per la violència en la societat actual. La difícil convivència dels éssers humans no ha evolucionat massa des del seu origen. L’home apareix com el pitjor enemic de l’home, capaç d’utilitzar la violència contra els seus semblants i adoptar comportaments que la evolucionada societat actual creu exclusius dels animals. Les seues escultures serveixen com a metàfores del malestar social i de la lluita per la supervivència.

L’obra Old Enemy, New Victim de la col·lecció INELCOM Arte Contemporáneo va formar part de l’exposició celebrada a l’ARoS Kunstmuseum de Aarhus (Dinamarca) en 2012 i al Kunstmuseum de Bergen (Noruega) en 2013 titulada “A Human Echo”.