Badussy (Machu Pichu Alter dark), 2004-2005

Autor: William Cordova

Dimensions variables.

120 altaveus.

El seu títol fa referència tant a la cultura pop que rodeja a Cordova, com a les ruïnes inques de les muntanyes del Perú. Als peus d'un silenciós ídol, creat gràcies a una pila d'altaveus vells, l'artista ha escampat ofrenes: fundes de discos, vinils trencats, caramels embolicats, un altaveu trencat i una carabassa peruana.

Un dels primers records de Cordova, quan emigrà de Perú a Miami, a finals dels anys 70, fou veure el que ell creia que eren calaixos tirats pels carrers. Aquests calaixos a Perú no eren més que caixes de fruita velles reconvertides en “instruments musicals” tocades pels esclaus per expressar així les seues ànsies de llibertat. El que Cordova veia pels carrers de Miami no eren calaixos buits sinó caixes buides d'altaveus. Utilitzant aquests materials en la seua instal·lació, Cordova intenta reivindicar les cultures marginades per la societat de consum de les grans ciutats. Utilitza el fem i els detritus del carrer per llençar al món la veu dels emigrants davant la cultura predominant de les societats urbanes.

L'obra Badussy (o Machu Picchu after dark) de la Col·lecció Inelcom d'Art Contemporani formà part de l'exposició celebrada al Centre d'Art Dos de Mayo de Madrid titulada “Pop Politics, Activismos a 33 revoluciones” (novembre 2012- abril 2013).