Bruce Conner - Easter Morning

Easter Morning, (Matí de Pascua), 1966/2008

Autor: Bruce Conner

8 mm vídeo digital, color i so.

Restaurada digitalment en 2017.

Música: “In C” de Terry Riley.

Interpretada per la Shangai Film Orchestra.

© Conner Family Trust.

Duració 10 minuts, 28 segons.

És la seua última obra mestra acabada. La conclogué poc abans de morir en juliol de 2008 i resumeix la seua trajectòria professional i la seua potent experiència visual i sensual desenvolupada durant cinquanta anys.

El títol es refereix al dia que es filmà la pel·lícula que coincidí amb la celebració de la Resurrecció de Jesucrist.

Les imatges inclouen múltiples exposicions calidoscòpiques de plantes, flors i llums nocturnes intercalades amb flaixos d’una dona asseguda nua -Suzanne Mowat- posant en l’ampit d’una finestra en un lluminós matí de Pascua. Aquestes imatges es combinen amb primers plans de patrons gràfics en una catifa oriental i amb les imatges d’un Crucificat de pedra blanca enfilat en l’horitzó blau de San Francisco. El nu femení i el Cristianisme són assumptes recurrents en les seues obres i formen part de la memòria i dels records de la seua infància en el medi Oest. La inclusió de la catifa oriental és un leitmotiv en l’obra de Conner. Per tant aquesta obra es basa en un vocabulari comú de motius visuals i assumptes familiars junt amb un enfocament mono lineal prolongat al temps cinematogràfic que arrancà en el cinema de la dècada de 1960.

La música està composta pel minimalista compositor Terry Riley "In C" (1964) i interpretada per la Shanghai Film Orchestra amb antics instruments musicals xinesos. Aquest so de tons arcaics produïts per aquests instruments ens suggereix i ens transmet una sensació de distanciament històric i geogràfic i al mateix temps dota a la pel·lícula d’una atmosfera de misteri i enigma.

A diferència de moltes de les seues pel·lícules anteriors que presenten sovint agudes crítiques contra els mitjans de comunicació i els seus efectes nocius sobre la cultura estatunidenca, aquesta obra constitueix un assaig molt més meditatiu realitzat gràcies a un conjunt d’imatges convincents i hipnòtiques. En ella suggereix la busca inesgotable, de vegades provisional i defectuosa, de la transcendència de les especificitats del temps i el lloc, les limitacions de la carn i les vicissituds de cada dia.

El vídeo ens presenta una reinterpretació del metratge de la seua pel·lícula inèdita, Easter Morning Raga, realitzada en 1966 amb una senzilla càmera i que Conner considerà un “perfect film”. En contrast amb les seues obres més famoses com A Movie (1958) i Crossroads (1976) que són juxtaposicions de fragments de noticiaris, pornografia de nucli suau i pel·lícules B, les imatges que poblen Easter Morning serveixen per a reinterpretar el metratge. L’artista amplia les imatges en duració, calibre i velocitat de quadres cosa que produeix una enigmàtica transcendència visual o una “absència d’imatges” i allunya als espectadors dels seus preconceptes i del que estan mirant. Quan Conner decidí passar-se al digital fou més una qüestió de conveniència i control que de competència estructural i formal.

Acompanyada per la música rítmica, no és només un testimoni de la capacitat de Conner per equilibrar l’ordre i el caos, el control i l’atzar, sinó que revela el seu interés permanent en les formes alternatives de veure i d’experimentar.