Informe para una Academia, 2008

Autor: Xisco Mensua

Tinta xina sobre paper.

32 dibuixos de 46 x 61 cm cadascun.

Consta de 32 dibuixos copiats de fotografies i pàgines de llibres. Partint de la idea de Walter Benjamin d’escriure un llibre basat exclusivament en cites, Mensua desenvolupa aquest políptic reagrupant imatges seriades i dividides en grups, i cada grup es composa de quatre dibuixos. El primer és una còpia d’un llibre obert, amb cites d’Unamuno, Nietzsche, Benjamin, Beckett, Pasolini i Artaud, que introdueix les tres imatges següents.

Les pàgines dels llibres suggereixen una interpretació poètica i una clau especulativa, mentre que les imatges, com a documents històrics, fan referència a temes com ara l’autoritat, la guerra, l’atenció i la investigació.

Aquests dibuixos conformen una col·lecció d’imatges de persones que es mostren ocupades en l’observació de documents o presten atenció a esdeveniments que succeeixen al seu voltant i en el quals pareixen estar implicats. Els dibuixos descriuen també els llocs dels coneixements associats amb la producció del saber, com ara les aules i les biblioteques.

El títol d’aquesta obra està extret d’una novel·la homònima de Franz Kafka. Aquesta obra, que incideix particularment en la idea de l’aprenentatge, recull imatges de xiquets que lligen, porten uniforme i juguen en l’esbarjo; uns recomponen esquelets i uns altres miren obres d’art. En aquest sentit, el treball es converteix en una visió irònica de l’adquisició del coneixement i la conducció de l’aprenentatge.